1. maaliskuuta 2016

Sokerivuoristorataa aamupäivisin

Jo pitkään isoin ongelmani verensokerien kanssa ovat olleet aamupäivät. Aamusokerini on yleensä varsin hyvä, jotain  viiden ja kuuden välillä. Riippumatta siitä, minkä verran pistän insuliinia aamupalalle, verensokerini kuitenkin nousee korkeaksi piikiksi aamupalan jälkeen ja romahtaa sen jälkeen ennen lounasta alas. Näin käy useimpina tavallisina, rutiininomaisina työaamuina. Viikonloppuisin rytmi ja ateriat ovat erilaisia, joten tilanne on toinen.

Esimerkiksi tämä aamu:

Yleensä mittaan ja pistän heti herättyäni, mutta tänään unohdin, joten eka mittaus oli vasta vähän ennen seiskaa. Hoitajan ohjeen mukaisesti laitan osan aamupalan ateriainsuliinista etukäteen, jotta se alkaisi vaikuttaa jo ennen aamupalaa.

Klo 6:56 vs. 7,1. NovoRapid 3,5 yksikköä
Klo 7:30 NovoRapid 2,5 yksikköä, aamupala noin 55 hhg.

Matka töihin.

Klo 8:30 vs. 11,2. Matalan riskin uhallakin NovoRapid 1,5 yksikköä.
Klo 9:42 vs. 7,7
Klo 10:30 vs. 6,8 (eli tätä kirjoitettaessa)

Olen menossa lounaalle noin tunnin kuluttua. Veikkaan, että silloin ollaan jo alle neljän.

Okei, ei tuo nyt suoraan sanottuna näytä niin hallitsemattomalta putoamiselta kuin yleensä. Laskusuunnassa verensokeri kuitenkin on, sillä minulla on huonohko olo, vähän niin kuin oltaisiin jo neljän tuntumassa. Laskusuunta on osittain myös omaa syytäni, koska laitoin korjausinskaksi tuon 1,5ky Novoa. Olisinhan voinut odottaa, että sokerit laskevat omia aikojaan, mutta en halunnut.

Syy haluuni saada matalalle humpsahtamisen riskilläkin sokerit alas yli kympin lukemista niin nopeasti kuin mahdollista on hullu pelkoni korkeiden lukemien vaikutuksesta sikiöön. Minulle on kerrottu (lähdeviite epäselvä, joten tietoon voi suhtautua varauksella), että kaikki yli 9 sokeriarvot aiheuttavat sikiölle liikakasvua. Oma diabeteslääkärini puolestaan ohjeisti, että kun muulloin ateriaparin (vs. ennen ruokailua ja sen jälkeen) mittausväli on kaksi tuntia (ts. kahden tunnin kuluttua ateriasta sokeriarvo pitäisi olla jälleen normaali), niin raskaana olevalla tämä ateriapari katsotaan jo tunnin välein.

Minulla ei ole ikinä tunti aamiaisen jälkeen sokerit terveissä 4-6 lukemissa. Ei koskaan. Muilla aterioilla ehkä, mutta ei aamiaisen jälkeen. Tätä olen jumpannut syksystä asti, että saisin aamupäivän korkeat kuriin ilman lounasta edeltävää verensokeriromahdusta, mutta toistaiseksi siis tuloksetta. En ole vielä raskaana (todennäköisesti en ole, varma ei voi olla), joten asia ei ole niin kamala, mutta minua ahdistaa se, etten saa tätä tilannetta korjattua. Jonain päivänä toivottavasti tärppää sen raskautumisen kanssa, ja sitten näitä ei enää saisi tulla, ei edes alkuraskauden aikana.

Luin vertaistukipalstalta raskaana olevasta äidistä, jonka pitkäaikaissokeri on lähempänä viittä. Minulla viimeisin mitattu HbA1c oli 6,3%. Haluaisin sen matalammaksi ja siihen pyrin, siis alle kuuteen. Mutta samalla pieni ääni sisälläni sanoo, että ei pitäisi verrata muihin ja tuokin on oikein hyvä, enkä saisi vaatia itseltäni liikaa. Sitä vain haluaisi olla parempi... Tosin tällä hetkellä jos laskua tulee niin se johtuu toistuvista matalista arvoista, ei niinkään sokerien tasaisuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti